Dagelijks leven met een Zweedse touch
Een jaar Zweden betekent voor ons niet een jaar vakantie. Als Proefzweden willen we ons dagelijks leven opnieuw uitvinden, op een nieuwe plek. Niet helemaal Zweeds misschien, in de internationale hub die Älmhult is, maar wel degelijk anders dan thuis en met een Zweedse touch 🇸🇪 En dagelijks leven betekent school, werk, thuis en vrije tijd.
De aanmelding van Eva en Noor op the International School of Älmhult is inmiddels rond. Maar in welke jaargroep en welke klas ze geplaatst worden, dat vraagt nog wat afstemming. Het bezoekje aan Zweden in klein comité in maart, was het ideale moment om daar een volgende stap in te zetten. Terwijl haar vader verder kluste aan het dakraam, ging Mathilde bij de school op bezoek. Om kennis te maken en om meer te weten te komen over het onderwijs op de internationale school.
De eerste contacten met de school waren al erg leuk en positief. Echt een bevestiging van het beeld dat we op basis van de visie van de school al kregen. De kennismaking op school bevestigde dat eigenlijk alleen maar. En de route naar school is ook niet verkeerd🌲👇
(Lees verder onder de video)
Aangemeld, nu de groep bepalen
Waarom zijn die jaargroepen voor ons een vraag? Eva en Noor zijn allebei begin oktober geboren. In het Nederlandse onderwijs is dat zo’n moment waarop je in de loop van de kleutertijd de vraag moet beantwoorden: nog een jaartje blijven of door naar de middenbouw? Voor beiden maakten we de keuze ‘door naar de middenbouw’. Cognitief was Eva destijds echt zover, en voor Noor geldt nu hetzelfde. Maar - inmiddels in groep 8 - merken we bij Eva dat dit niet alleen maar voordelig voor haar is. Ze is altijd de jongste van haar jaargroep: klein van stuk en jong qua gedrag.
(Lees verder onder de foto)
Dat hoeft niet erg te zijn, maar Eva vindt het zelf wel vervelend. Ons jaar als Proefzweden zagen we voor haar dan ook als een soort tussenjaar. Als we terugkomen (ik zeg: als) dan start ze in Nederland een jaartje later in de brugklas, dan ze zonder Proefzweden had gedaan. Voor Noor hadden we iets vergelijkbaars in gedachten. In Zweden nog een jaartje kleuteren op de förskola en dan in Nederland in de middenbouw starten met lezen en schrijven. Uitdaging biedt zo’n jaar op een internationale school toch meer dan voldoende, was de redenatie: nieuwe omgeving, andere kinderen, andere taal, ander schoolsysteem.
Wat volgt wat?
Maarrr… in Zweden is het bepaald niet gebruikelijk een kind in een andere jaargroep te plaatsen dan waar ‘ie hoort. De reden daarvan leerde Mathilde tijdens haar bezoek aan de de school. Waar in Nederland het kind het onderwijs volgt (oftewel: qua ontwikkeling moet passen in de jaargroep waar hij/zij naar doorstroomt), volgt in Zweden het onderwijs het kind. Een kind zit altijd bij de kids uit zijn/haar geboortejaar in de groep en krijgt in die groep het onderwijs waar hij/zij op dat moment aan toe is. Dus zoals de jaargroep coördinator op de internationale school zei: ‘The child doesn’t have to meet our standards, we meet the child where (s)he is.’
(Lees verder onder de foto)
En de taalbeheersing?
Aha, good to know… Maarrr… (zo snel is Mathilde niet overtuigd, dat merk je) de voertaal op de school is Engels, wat als je kind dat nog niet spreekt? Eva kan zich in het Engels heel goed redden. Spreken en luisteren gaan top en ook lezen gaat haar behoorlijk goed af. Maar schrijven? Dat vraagt echt nog aandacht. En voor Noor geldt dat ze inmiddels best wat Engelse woordjes kent, ze spelenderwijs best wat kan zeggen en ook best aardig wat begrijpt. Maar je kunt niet zeggen dat ze Engels spreekt. En wat als ze dan gelijk in het Engels moet leren lezen en schrijven? Gaat dat wel goed komen?
Ja, ook dat gaat goed komen, legde de jaargroep coördinator uit. Het zit namelijk zo: veel kids die in het Primary Years Program (PYP) op de internationale school starten, komen van Zweedse kleuterscholen. Dat zijn kinderen uit internationale gezinnen die op de lokale kleuterschool hebben gezeten tot ze leerplichtig zijn - en dan dus op de internationale school starten. Die kids spreken vaak nog geen Engels en weten nog niet hoe het er op de internationale school aan toe gaat (heel wat minder vrijheid-blijheid dan op de Zweedse kleuterscholen, aldus de jaargroep coördinator). Dus starten ze in PYP 1 heel rustig. Het eerste half jaar is gericht op het spelenderwijs leren van de taal en wennen aan de PYP manier van doen. Dat geeft Noor dus volop tijd om te wennen en de taal te leren.
(Lees verder onder de foto)
Zweeds of Engels?
Als kinderen al goed Engels kunnen, krijgen ze twee uur per week Zweedse les. Is er op het vlak van de Engelse taal echt nog werk te doen, dan krijgen ze in die twee uurtjes extra Engelse lessen. Dat geldt voor Noor in PYP1, maar ook voor Eva die in het tweede jaar van het Middle Years Program (MYP) gaat starten. Met die Engelse taal komt het dus wel goed. En als ze ook toe komen aan Zweeds is dat bonus✨
En oh, ook over het curriculum, de vaklessen, de waarden van de school en het aantal leerlingen in een groep was Mathilde super enthousiast. Side note: natuurlijk, het Zweedse onderwijs is niet perfect, maar er is heel veel heel goed geregeld. En heel erg inclusief. Maar daarover later meer.